2016. január 13., szerda

CSOK - bankok listája! melyik bankban lehet igényelni?

Annak érdekében, hogy a családok mielőbb hozzájuthassanak a családi otthonteremtési kedvezményhez (csok), a kormány részletes tájékoztatást küldött  a bankoknak - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium.


További információk a csok-ról itt


A kormány azt szorgalmazza: a bankok tegyenek meg mindent azért, hogy mielőbb folyósíthassák a támogatásokat.

Ezek a bankok kínálhatják az új CSOK-ot

Jelenleg az alábbi bankok kínálják a CSOK vissza nem térítendő támogatását, feltehetőleg az új kedvezmény is ezeknél a pénzintézeteknél lesz elérhető:
 • Budapest Bank
 • CIB Bank
 • Erste Bank
 • FHB Bank
 • K&H Bank
 • MKB Bank
 • OTP Bank
 • Raiffeisen Bank
 • Sberbank
 • UniCredit Bank
 • Takarékszövetkezetek

Ezek a bankok adhatnak kedvezményes, 3 százalékos hitelt a CSOK mellé

A kedvezményes hitel nyújtása viszont már bonyolultabb feladat. Az új hitel a korábbi 5 éves kamatperiódusú otthonteremtési kamattámogatott kölcsönhöz hasonlít, erre hasonlíthat majd az új hitel is. Ugyan a következő egy hónapban több bank is beszállhat ezeknek a termékeknek az ajánlásába, azonban jelenleg ezeknél a pénzintézeteknél találunk 5 éves kamatperiódusú, kamattámogatott kölcsönt:
 • Budapest Bank
 • Erste Bank
 • FHB Bank
 • K&H Bank
 • OTP Bank
 • UniCredit Bank
A támogatás alapvető szabályait, feltételeit ITT olvashatod el.

A tárca a közleményben kifejti: a kormány célja, hogy a családok minél olcsóbban juthassanak saját otthonhoz. Az otthonteremtési program egyformán szól a családalapítás előtt állóknak, a még gyermektelen fiatal házasoknak, a gyermeküket egyedül nevelőknek, az örökbefogadóknak, az egygyermekes, a kétgyermekes, a három vagy több gyermekes családoknak, az új lakás építőknek vagy vásárlóknak, az új ház építőknek és vásárlóknak, a használt lakás vásárlóknak és a lakásukat bővítőknek. Nekik mostantól mind olcsóbb az otthonteremtés.

Az otthonteremtési program legfontosabb elemei: a lakásépítési áfa csökkentése, az adó-visszatérítési támogatás, a vissza nem térítendő családi otthonteremtési kedvezmény és a három vagy több gyermekes családoknak szóló 10 millió forintos állami támogatású hitel - emlékeztet az NGM közleménye.

2016. január 11., hétfő

MINDEN, AMI A CSOK-RÓL TUDHATÓ!

MINDEN, AMI A CSOK-RÓL TUDHATÓ!

A 2015. július 1-től bevezetett vissza nem térítendő lakáscélú támogatás, a családok otthonteremtési kedvezménye (CSOK) 2016. január 1-jétől még kedvezőbb feltételekkel igényelhető.
az új lakást építő vagy vásárló két- vagy többgyermekes családok esetében jelentősen emelkedik a támogatás mértéke, valamint a támogatási rendszer is egyszerűbbé, áttekinthetőbbé válik.
A legfontosabb, a feltételrendszer egészét érintő változások a következők:

 • A lakóingatlanok energiahatékonysági szintjét a jövőben nem kell figyelembe venni a kedvezmény összegének megállapításánál (az alapösszegre rakódó 10, 20, illetve 30%-os energetikai bónuszok megszűnnek). Ezzel a rendszer jelentősen egyszerűsödik.
 • Eltörlésre kerül a támogatható ingatlanokra előírt 160 m2-es felső mérethatár, tehát az ennél nagyobb hasznos alapterületű ingatlanokra is igényelhető lesz a CSOK.
 • Külföldön szerzett biztosítási jogviszony is beleszámít az előírt fél éves biztosítási időszakba, ami elősegítheti azt, hogy a határon túl munkát vállaló fiatalok hazatérve le tudjanak telepedni.
 • Az előre (a jövőre nézve) vállalt gyermekek esetében elegendő lesz, ha csak az egyik szülő 40 év alatti (jelenleg mindkét szülő esetében fenn kell állnia e feltételnek).
 • A nem felsőoktatási intézménybe járó gyermekeket 16 év helyett már 20 éves korukig figyelembe lehet venni az igénylésnél.
 • használt lakóingatlanok vásárlása vagy bővítése esetén járó CSOK alapösszege 10%-kal emelkedik, így egy gyermek után (az ingatlan méretétől függően) 550.000 – 600.000 Ft, két gyermek után 880.000 – 1.430.000 Ft, három gyermek után 1.320.000 – 2.200.000 Ft, négy vagy több gyermek után 1.760.000 – 2.750.000 Ft jár majd (vagyis gyermekszám és ingatlanméret alapján a családok 90%-a 50.000 – 250.000 Ft-tal magasabb összeget kaphat).
 • Az újonnan épített vagy vásárolt lakóingatlanok esetében a fentiek mellett a következő változások várhatók:
– A kedvezmény összegének meghatározásánál (az energiahatékonysági szint mellett) a lakóingatlan méretét sem kell figyelembe venni, kizárólag a gyermekszámot.
– Az egy négyzetméterre számított 300.000 / 350.000 Ft-os felső vételár korlátozás eltörlésre kerül, így nem lesz limitálva a megvásárolható ingatlan értéke.
– Az egy- és kétgyermekes (vagy ennyi gyermeket vállaló) családok esetében a támogatható legkisebb ingatlanméretre vonatkozó (40, ill. 50 m2-es) korlátozás szintén eltörlésre kerül, tehát ennél kisebb hasznos alapterületű ingatlanra is igényelni lehet majd a CSOK-ot.
– A kedvezmény alapösszege az alábbiak szerint emelkedik:
 • Egy gyermek esetén a jelenlegi 500.000 – 600.000 Ft közötti összeg egységesen 600.000 Ft-ra nő (ez 20%-kal magasabb, ill. változatlan összeget jelent).
 • Két gyermek esetén a jelenlegi 800.000 – 1.300.000 Ft közötti összeg egységesen 2.600.000 Ft-ra nő (az emelés így legalább kétszeres, legfeljebb 3,25-szörös – átlagosan tehát két és félszeres – mértékű)
 • Három vagy több gyermek esetén a jelenlegi 1.200.000 – 2.500.000 Ft közötti összeg egységesen 10.000.000 Ft-ra nő (az emelés mértéke így legalább négyszeres, legfeljebb 8,33-szoros, átlagosan tehát mintegy hatszoros).
Az új lakóingatlant építő vagy vásárló családok közül azoknál, akik jelenleg három vagy több gyermeket nevelnek, illetve a jövőben (a meglévő gyermekeket is figyelembe véve) legalább három gyermek felnevelését vállalják, a „normál” szabályokhoz képest az alábbi többlet kedvezmények vehetők figyelembe:
 • Az eddigi legfeljebb két gyermek helyett akár legfeljebb három gyermeket is lehet majd előre vállalni, melynek határideje 10 év lesz. (A 10 éves határidő akkor is irányadó, ha a meglévők mellé csak egy vagy két gyermeket vállalnak, de ezzel a gyermekek létszáma eléri a legalább három főt.)
 • Azokat a gyermekeket is figyelembe lehet venni a kedvezmény összegének megállapításánál (beleszámítanak a gyermekszámba), akik után korábban már igénybevett CSOK-ot (ill. a korábbi lakásépítési támogatást vagy „szocpol”-t) a család, azzal, hogy a korábban kapott támogatás összegét a 10 millió Ft-os kedvezményből le kell vonni. (Legfeljebb két meglévő vagy vállalt gyermek esetében ezzel szemben azok a gyermekek, akik után már előzőleg felvettek vissza nem térítendő támogatást, nem vehetők figyelembe.)
 • A jelenlegi 60, ill. 70 m2-es alsó méretkorlát lakás esetében egységesen 60 m2-ben, családi ház esetében 90 m2-ben lesz meghatározva.
 • Nem feltétel, hogy az igénylőnek vagy családtagjainak ne legyen meglévő lakástulajdona vagy haszonélvezeti, használati joga a kedvezmény igénylésekor.
 • Az érintett háromgyermekes családok az általuk felvett lakáscélú kölcsönhöz kedvezményes állami kamattámogatást is igényelhetnek, melynek révén az általuk fizetendő kamat mértéke nem haladhatja meg a 3%-ot. A kamattámogatás maximális időtartama 25 év, és legfeljebb 10 millió Ft kölcsönösszegig igényelhető.
A CSOK bővítésével egyidejűleg ugyanakkor – a visszaélések kiszűrése érdekében – több plusz feltétel, biztosíték is beépítésre kerül a rendszerbe. Így a CSOK igényléséhez szükséges lesz:
– a büntetlen előélet (vagyon elleni bűncselekmények tekintetében);
– annak igazolása, hogy az igénylőt az elmúlt 5 évben nem kötelezték jogosulatlanul igénybevett CSOK vagy „szocpol kedvezmény” visszafizetésére.
Ezen túlmenően a három- vagy többgyermekes, új ingatlant építő vagy vásárló családoknál az alábbi többletfeltételek is előírásra kerülnek:
– az igénylő a Központi Hitelinformációs Rendszerben (KHR) nincs nyilvántartva (nincs a mindenkori minimálbér egyhavi összegét meghaladó, több mint 90 napja lejárt hiteltartozása);
– az igénylést megelőzően – a „normál” esetben előírt 180 nap helyett – legalább 2 évig folyamatosan biztosított volt, ezen belül pedig minimum az igénylést közvetlenül megelőző 180 napban keresőtevékenységet is végzett (melybe nem számít bele a közfoglalkoztatás);
– amennyiben a felvett CSOK összegét vissza kell fizetni, a késedelmi kamat mértéke ez esetben a Ptk. szerinti normál kamat ötszöröse.

Minden információ egy helyen ---->>>> CSOK 

Csok - itt a lényeg

Az elmúlt hetek legfontosabb témájának, a családi otthonteremtési kedvezmény 2016-os változásainak szenteltük a mai nap ábráját.

Beszéljenek most helyettünk a számok:


Egyetlen fontos ábra a CSOK 2016-ról

Csok 2016 tetőtér beépítésre

Nem mindegy, hogy „csak” 3 hálószobát húzna fel, vagy egy komplett lakrészt. Előbbi után a bővítés, utóbbinál az új lakás után járó kedvezmény vehető igénybe.
Január 1-jével 5 százalékra csökkent az új építésű lakóingatlanok forgalmi adója. Ez a többlakásos lakóingatlanban kialakítandó vagy kialakított lakásokra vonatkozik, amelyek hasznos alapterülete nem haladja meg a 150 négyzetmétert, illetve az olyan egylakásos lakóingatlanokra, amelyek hasznos alapterülete legfeljebb 300 négyzetméter.

Tudjon meg többet ------>>>> CSOK 2016
Az is könnyebbség, hogy januártól minden, még el nem adott, de két éven belül épült lakás esetében alkalmazni lehet az új szabályt. Ha valaki maga építkezik, a kormány külön intézkedéssel biztosítja – az építkezés során keletkezett számlák esetében – az áfa visszaigényelhetőségét házanként legfeljebb 5 millió forintig. Hatalmas lendületet adhat lakásépítésnek a 10+10 millió forintosra kibővített családok otthonteremtési kedvezménye (csok) is, amelynek részletei a Magyar Közlönyben megjelent kormányhatározatból derültek ki. Az év elején életbe lépett intézkedések várható hatásairól Koji László, az ÉVOSZ elnöke, Párdi Zsófia Társaság a Lakásépítésért, Lakásfelújításért Egyesület projektvezetője mondta el véleményét a Kossuth Rádió Napközben című műsorában kedden.

A konstrukciók nem keveredhetnek!

Az ÉVOSZ-elnök szerint, ha nagyon leegyszerűsítjük a lehetséges konstrukciókat, januártól háromféleképp lehet majd új lakóingatlanhoz jutni. Az első, hogy valaki egy ingatlanfejlesztőtől vásárolja meg azt, itt a szakember szerint „elképzelhető” árcsökkenés.

A második lehetőség, hogy valaki keres egy tervezőt és egy kivitelezőt, akivel egy pontos és részletes vállalkozási szerződés alapján tokkal-vonóval, azaz egészen a használatba vételi engedély helyébe lépő hatósági bizonyítványig 5 százalék áfáért megépítteti az új ingatlant: itt garantáltan kevesebbe kerül majd ugyanaz a „műszaki tartalmú” ház, mint egy-két éve. A harmadik pedig, hogy a család „kalákában”, azaz magánerős módon fog hozzá a házépítéshez, és az összegyűjtött számláiban lévő forgalmi adóból legfeljebb 5 millió forintos nagyságrendig visszaigényli az áfát a NAV-tól.

Nem keveredhetnek azonban a konstrukciók – hívta fel a figyelmet a szakember -, azaz nem történhet meg, hogy valaki megcsináltatja a háza bizonyos részeit a profi kivitelezővel 5 százalékos áfáért, majd a házilag elvégzett munka után élni kíván az 5 millió forintos visszaigénylési lehetőséggel is.

 Tetőtér, de milyen?

Koji hallgatói kérdésre válaszolva elmondta azt is: az áfakedvezmény ráépítésre ugyan nem jár, de ebben az esetben igénybe vehető például a csok felújítási kedvezménye és vissza nem térítendő állami támogatás is. Az sem mindegy egyébként, mit takar a pontosan a ráépítés – hívta fel a műsorban a figyelmet már Párdi Zsófia, a Társaság a Lakásépítésért, Lakásfelújításért Egyesület projektvezetője.

Ha ugyanis valaki például tetőteret szeretne beépíteni, a „tartalomtól” függően veheti igénybe az új lakásra, illetve a felújításra vonatkozó kedvezményt. Ha ugyanis valaki „csak” három hálószobát húz fel, az bővítés, és a felújítás után járó segítség vehető igénybe rá, ha viszont egy komplett lakrészt, fürdőszobával, konyhával, megfelelő helyiségekkel, akkor az új lakás után járó kedvezmény, de ebben az esetben az új lakrészbe be is kell beköltözni a családdal. Tudni kell azt is, pontosan mi minősül új lakásnak, lakóingatlannak – emelte ki az ÉVOSZ-elnök.

A lakóingatlannak ugyanis összkomfortosnak kell lennie: nagyon leegyszerűsítve legkevesebb egy, 12 négyzetméternél nem kisebb hálószoba, konyha és vizesblokk is kell. Ha tehát valaki belevág ezekbe a munkákba, már az elején, az építkezés bejelentésekor pontosan ismernie kell a jogszabályokat, és tudnia kell, mit is szeretne pontosan építeni. Alaposan megnő tehát a megrendelő, a tervező és a kivitelező felelőssége is, mert az építési hatóság csak tudomásul veszi a bejelentést, regisztrál, értesíti a szomszédokat és az építési felügyeletet, amely azonban ezek után elindulhat ellenőrizni.


Mindenki optimista

A magazinműsor beszélgetésébe bekapcsolódó Molnár Kristóf, az Openhouse Franchise egyik alapító-tulajdonosa azt mondta, arra számít, az intézkedéseknek komoly hatása lehet a már tavaly is alaposan felpezsdült ingatlanpiacra, mert az ingatlanszempontból eddig is „erős” nagyvárosok mellett végre a kisebb települések is megmozdulhatnak.

A szakember szerint az áfakedvezménnyel jól jár majd a beruházó, hiszen pénz marad a zsebében, a szakmunkás, akinek emelkedhet a bére, és a vásárló is, hiszen az árak, ha nem is az áfakedvezmény mértékéig, de valamilyen szinten csökkenni fognak.

Koji László is optimista, a tapasztalat ugyanis világszerte az, hogy a lakosság számára elsősorban a mikro- és kisvállalkozások építenek, és ennek a vállalkozói körnek a megerősödését várja Magyarországon is. Párdi Zsófia arra emlékeztetett, hogy a csok igénybevételének rengeteg feltétele van, és nagyon sok apróságra kell figyelni. A szakember szerint ezért nagyon nagy szükség lenne egy olyan integrált honlapra, ahol a most információáradatban fuldokló érintettek személyre szabott válaszokat kaphatnának a kérdéseikre, és érthető módon megismerhetnék a különböző támogatási lehetőségeket.

Családtámogatási kedvezmények új lakás vásárlása és építése esetén CSOK 10+10

Családtámogatási kedvezmények új lakás vásárlása és építése esetén
CSOK 10+10 millió vissza nem térítendő állami támogatás 2016-ban.

Családok otthonteremtési kedvezménye
(CSOK) "szocpol" 2016

Maximum 10 millió forint vissza nem térítendő állami támogatás
A családok otthonteremtési kedvezménye Magyarország Kormánya által nyújtott támogatás.
Ki veheti igénybe?
 • Már 1 gyermek után igényelhető (meglévő vagy vállalt)
Mire lehet elkölteni?
 • Új lakás vásárlására, építésére
Mekkora a támogatás összege?
 • 600 ezer és 10 millió Ft közötti vissza nem térítendő összeg vehető igénybe az eltartott gyermekek számától függően
Egyéb tudnivaló
 • A már korábban igénybe vett állami támogatás kiegészíthető a 10 millió Ft különbözetével minimum 3 gyerek esetén
 • 3 vagy több gyermekes családok speciális, 10 millió Ft-os, évi fix 3%-os kamatozású támogatott lakáshitellel együtt is igényelhetik
 • Lakáshitel egyidejű igénybevétele esetén a CSOK bírálati díját nem kell megfizetni
 • ÁFA visszatérítési támogatás egyidejű igénybevétele esetén az igényelt magasabb összegű támogatás bírálati díját kell megfizetni
Eltartott gyermekek
száma *
Családok otthonteremtési
kedvezményének összege (Ft)
1
2
3 vagy több
600.000
2.600.000
10.000.000 **

CSOK 2016 - 10 kérdés és válasz a csokról

Bár kedden már elkészült az új csok hivatalos összefoglalója is, sok olyan apró részlet van, ami nem hámozható ki könnyen a rendeletből. Múlt héten már mi is összegyűjtöttünk tíz kérdést és választ a csokról, de továbbra is rengeteg felvetés érkezik olvasóinktól, most a Portfolio.hu újabb tíz kérdésre szedte össze válaszokat.
10 kérdés, 10 válasz az új csokról

Megtarthatom az előző lakásom? Mi van, ha elválok? Ha már felvettem korábban támogatást? Ha elmúltam negyven? Mekkora a büntetés, ha nincs meg az ígért gyerek? Összeszedtük a válaszokat.
1. Igényelheti-e ugyanarra az újnak számító, 2008. január 1-je után használatba vett lakásra egy háromgyermekes pár a 10 millió forintos csok és a már igénybe vetett csok összegének a különbözetét?
Nem. A csok különbözeti összegként akkor vehető igénybe, ha az igénylők új lakást építenek vagy új lakást vásárolnak és meglévő gyermekeik után már igényeltek korábbi vissza nem térítendő állami támogatást.
2. Folyamatban lévő építkezésre már felvettek csokot. Igényelhető-e az új csok ugyanerre a folyamatban lévő építkezésre, ha igen, meddig?
Nem. A korábban befogadott csok kérelmek a 2016.01.01. előtt hatályos jogszabály alapján kerülnek elbírálásra. Ha az új csokot szeretné igényelni, ahhoz vissza kell mondania a meglévőt és az újat igényelnie (új kérelem, új bírálat, új szerződés). De, ha már részfolyósítva is van a csok, akkor ez sem járható út, marad a régi támogatás.
3. A 10 milliós támogatást kivéve nem vehető fel az új csok azok után a gyermekek után, amelyek után már vettek igénybe csokot. Igényelhető-e viszont az új csok azok után a gyermekek után, amelyek után (már nem élő szabályok szerint) korábbi szocpolt vettek fel?
Ha az igénylők új lakást építenek vagy új lakást vásárolnak és megvalósítják a három vagy többgyermekes családot, igényelhetik az új csokot. Például az igénylőknek van egy eltartott gyermekük, aki után már igényeltek vissza nem térítendő támogatást és vállalnak még két gyermeket, akkor ők a 10 millió forint és a korábbi támogatás összegének különbözetét kaphatják.

4. A szabályozás szerint régi lakás eladása és egy másik megvétele esetén a régi lakás eladási árát egy az egyben az új megvételére kell fordítani (a régi lakás eladása után 5 évig, kivéve a 10 milliós csokot), és a két ár különbözete erejéig vehető csak igénybe a csok. Tényleg nem vonatkozik ez a szabály az egyenesági rokonnak történő ajándékozásra? Ajándékozással megúszható a meglévő lakás eladása a csok másik lakáshoz történő igénybevételhez?
Az ajándékozásra vonatkozóan nincs jogszabályi szankció.
5. Mekkora támogatás vehető igénybe, ha új (nem tervezett) gyermek születik a csok igénybe vétele után?
Az egyik szabály szerint a később született gyermekek után gyermekenként 400 ezer forint vehető igénybe, a másik szabály szerint viszont akkora összeg vehető fel, hogy a már felvett csok összegét ki kell vonni a támogatási összegből. Melyik szabály mikor érvényesül? Alapesetben a később született gyermek után a meglévő kölcsöntartozás csökkentésére utólagosan igényelhető támogatás, 400 ezer forint mértékben. Kivétel ez alól, ha az új 10 millió forintos csok került már igénylésre, ekkor utólagos támogatás nem igényelhető. Bővítés esetén pedig az a korlát, hogy az utólagos támogatás összegével sem haladhatja meg a támogatás teljes összege a számlákkal igazolt költségvetés 50 százalékát.
6. Elvált, különélő szülők gyermeke félig édesapjánál, félig édesanyjánál tartózkodik. Melyik szülő igényelheti a gyermek után a csokot?
Az a szülő igényelhet csokot a gyermek után, akinél a jogerős bírósági határozat elhelyezte, és egyébként megfelel a jogszabály eltartott gyermekre vonatkozó elvárásainak. Ha közös nevelésbe helyezte, akkor az, akinél be van jelentve a lakcíme. Ha ez sem működik, akkor a szülök közös megállapodása alapján csak egyikük.
7. Figyelembe vehető-e az új csok igénybevétele során bekerülési költségként a telek ára, illetve a telken korábban álló építmény elbontásának a költsége?
A bekerülési költség csak az új lakás megépítése érdekében felmerült építménybontási költségeket tartalmazhatja.
8. Igénybe vehető-e a csok A) új emeleti teraszra, B) a lakhatóságot biztosító tetőcserére, C) az új lakóegység fűthetőségét biztosító kazáncserére?
Egyikre sem. Az A) eset nem meríti ki a bővítés fogalmát, a másik két eset pedig korszerűsítés, ami a családi otthonteremtésre vonatkozó állami konstrukcióban nem támogatott lakáscél.
9. Igénybe vehető-e a csok új lakóház felépítésére ugyanazon a telken, amelyen másik épületre már vettek igénybe csokot?
Igen, de csak akkor, ha a három- vagy többgyermekesek 10 millió forintos támogatását igénylik és megfelelnek az ahhoz szükséges feltételeknek.
10. Mi számít tetőtér-beépítésnek a csok-jogosultságnál?
Ez tulajdonképpen egy bővítés, amennyiben a tetőszerkezet nem kerül elbontásra. Így ez a lakás hasznos alapterületének legalább egy teljes lakószobával (amely legalább 12,01 négyzetméter) történő növelése érdekében végzett építési tevékenység. A bővítési munkálatok a kérelem benyújtásának időpontját követően kezdődhetnek el, és a bővíteni kívánt lakás legalább komfortos vagy a bővítéssel egyidejűleg komfortossá válik, és a bővíteni kívánt lakás a kérelem benyújtásának időpontjában az igénylő és mindazon személyek lakóhelye (lakcímkártyával igazoltan), hontalan esetében szálláshelye, akiknek együttköltözésére tekintettel az igénylő a csokra jogosult. További információk >>>> CSOK 2016

Csok kalkulátor 2016

CSOK kalkulátor 2016: A 2015. július  1-től bevezetett  egyösszegű,  vissza  nem  térítendő  lakáscélú  támogatás,  a családok otthonteremtési kedvezménye (CSOK) 2016. január 1-jétől még kedvezőbb feltételekkel igényelhető: az új lakást építő vagy vásárló két- vagy többgyermekes családok esetében jelentősen emelkedik a támogatás mértéke, valamint a támogatási rendszer is egyszerűbbé, áttekinthetőbbé válik. KALKULÁTOR


Módosult a feltételrendszer is, így:
 • A lakóingatlanok  energiahatékonysági  szintjét  a  jövőben  nem  kell  figyelembe  venni  a  kedvezmény összegének  megállapításánál  (az  alapösszegre  rakódó  10,  20,  illetve  30%-os  energetikai  bónuszok megszűnnek). Ezzel a rendszer jelentősen egyszerűsödik.
 • Eltörlésre kerül a támogatható ingatlanokra előírt 160 m2-es felső mérethatár, tehát az ennél nagyobb hasznos alapterületű ingatlanokra is igényelhető lesz a CSOK.
 • Külföldön szerzett biztosítási jogviszony is beleszámít az előírt fél éves biztosítási időszakba, ami elősegítheti azt, hogy a határon túl munkát vállaló fiatalok hazatérve le tudjanak telepedni.
 • Az előre (a jövőre nézve) vállalt gyermekek esetében elegendő lesz, ha csak az egyik szülő 40 év alatti (jelenleg mindkét szülő esetében fenn kell állnia e feltételnek).
 • A nem felsőoktatási intézménybe járó gyermekeket 16 év helyett már 20 éves korukig, a felsőoktatási intézményben nappali tagozatra járó gyermekeket 25 éves korukig figyelembe lehet venni az igénylésnél.
A használt lakóingatlanokat érintő változások a következők:
A használt lakóingatlanok vásárlása vagy bővítése esetén járó CSOK alapösszege átlagosan 10 százalékkal emelkedik. Így egy gyermek után (az ingatlan méretétől függően) 550 000–600 000 Ft, (40 m2-55 m2/55m2‹), két gyermek után 880 000–1 430 000 Ft, (50 m2-65 m2/80 m2‹), három gyermek után 1 320 000–2 200 000 Ft, (60 m2-75 m2/90 m2‹), négy vagy több gyermek után 1 760 000–2 750 000 Ft jár majd (70 m2-85 m2/100 m2‹). Vagyis gyermekszám és ingatlanméret alapján a családok 90 százaléka 50 000–250 000 Ft-tal magasabb összeget kaphat, a csalad.hu összefoglalója szerint.

 Az újonnan épített vagy vásárolt lakóingatlanokat érintő változások a következők:
Az újonnan épített vagy vásárolt lakóingatlanok esetében a fentiek mellett a következő változások várhatók:
- A kedvezmény összegének meghatározásánál az energiahatékonysági szintet és a lakóingatlan mértékét sem kell figyelembe venni, kizárólag a gyermekszámot.
- Az egy négyzetméterre számított 300 000 / 350 000 Ft-os felső vételár korlátozás eltörlésre kerül, így nem lesz limitálva a megvásárolható ingatlan értéke.
- Az egy- és kétgyermekes (vagy ennyi gyermeket vállaló) családok esetében a támogatható legkisebb ingatlanméretre vonatkozó (40, ill. 50 m2-es) korlátozás szintén eltörlésre kerül, tehát ennél kisebb hasznos alapterületű ingatlanra is igényelni lehet majd a CSOK-ot.

Egy gyermek esetén a jelenlegi 500 000–600 000 Ft közötti összeg egységesen 600 000 Ft-ra nő. Két gyermek esetén a jelenlegi 800 000–1 300 000 Ft közötti összeg egységesen 2 600 000 Ft-ra nő. Három vagy több gyermek esetén a jelenlegi 1 200 000–2 500 000 Ft közötti összeg egységesen 10 000 000 Ft-ra nő.

A három vagy több gyermeket nevelők, illetve vállalók számára további kedvezmények is lesznek.
- A jelenlegi 60, ill. 70 m2-es alsó méretkorlát lakás esetében egységesen 60 m2-ben, családi ház esetében 90 m2-ben lesz meghatározva.
- Nem feltétel, hogy az igénylőnek vagy családtagjainak ne legyen meglévő lakástulajdona vagy haszonélvezeti, használati joga a kedvezmény igénylésekor.
- Az érintett háromgyermekes családok az általuk felvett lakáscélú kölcsönhöz kedvezményes állami kamattámogatást is igényelhetnek, melynek révén az általuk fizetendő kamat mértéke nem haladhatja meg a 3 százalékot. A kamattámogatás maximális időtartama 25 év, és legfeljebb 10 millió Ft kölcsön összegig igényelhető, áll a csalad.hu összefoglalójában.